DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
20°C
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Sanatçı Ferman Kaya: “Türkülerimizi ve kültürümüzü yaşatmak istiyoruz”

DEVLET KOROSU SANATÇISI FERMAN KAYA, TÜRKÜLERİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK İSTİYORUZ. (OLGUN YILDIZ/ARDAHAN-İHA)

Sanatçı Ferman Kaya: “Türkülerimizi ve kültürümüzü yaşatmak istiyoruz”
10.12.2021
A+
A-

Ardahanlı olan Kültür Bakanlığı Ankara Devlet korosu Sanatçısı Ferman Kaya’nın kurduğu Ardahan Serhatlılar korosu, unutulmaya yüz tutan türküleri Türk müziğine kazandırmayı hedefliyor.

Ardahan Serhatlılar korosu, 2018 yılında Ankara Devlet korosu Sanatçısı Ferman Kaya tarafından Ankara’da kuruldu. Şef Ferman Kaya yönetiminde ki koro deme çevirme kültürünü yaşatıyor. Başkentte deme çevirme kültürünü yaşattıklarını ve Anadolu’ya yayma çabalarında olduklarını aktaran Ferman Kaya, ’’Ata, dede kültürünü yaşatmak için çaba sarf ediyoruz. Dernek ve belediye etkinliklerinde bizler de davet bekliyoruz. Amacımız para kazanmak değil, orada kültürümüzü yaşatmak. Koromuz Ardahan’ın etnik kültürünü sahneye koyuyor. Ahıska şivesinde türkülerimiz var, Azeri boylarının türküleri var, Gürcü türkülerimiz var, alevi kültürümüz var, deyişlerimiz var, Kürt kültürümüz var, bunların hepsini sahneye koyuyoruz. Bunu yaymamız lazım. Ardahan Serhatlılar korosu neden bir Antakya’nın korusu gibi dünyaya tanınmasın. Antakya’nın medeniyetler korosu var Türkiye’yi aştı dünyada tanınıyor’’ şeklinde konuştu.

Unutulmaya yüz tutan türküleri Türk müziğine kazandırmayı hedeflediklerini söyleyen Kaya, ’’Bölgemizin türkülerine, ağıtlarına, ezgilerine, Şiirlerine, manilerine ve birçok kültürel değerlerimize sahip çıkamadık. Bu süreçte sahipsiz ve öksüz kalan Türkülerimiz, ağıtlarımız başkaları tarafından kullanıldı. Bu nedenle çok şey kaybettik diyebiliriz. 100 yıllık türkülerimizi, ağıtlarımızı topluma düzgün, profesyonel sanatçılarla aktarmak için Ardahan ve Serhatlılar THM korosu kurup Ülkemizin birçok yerinde konserler verdik ve de vermeye de devam edeceğiz” dedi.