DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Salı Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Şanlıurfa’da tıbbi ve aromatik bitkiler çalıştayı başladı

ŞANLIURFA’DA TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Şanlıurfa’da tıbbi ve aromatik bitkiler çalıştayı başladı
23.11.2021
A+
A-

Şanlıurfa’da üç gün sürecek olan “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Topraktan Şifaya” çalıştayı başladı.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) iş birliğiyle “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Topraktan Şifaya” teması ile 23 – 25 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan GAP Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı start aldı. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarımsal Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen çalıştaya, valilik, il ve ilçe belediyeleri, tarım il müdürlüğü ve Harran Üniversitesi yetkilileri katıldı.

Çalıştayda, “GAP Bölgesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalışmaları” sunumunun ardından açıklamada bulunan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. İslim Koşar, “Çalıştaya topraktan şifaya teması ile yola çıktık. GAP bölgesinde tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriciliği bunların nihai ürüne dönüşmesi ve pazar olanakları nelerdir, bu konuda hem akademisyenlerimiz hem çiftçilerimiz hem de üst düzeye arkadaşlarımızla istişare etmek için bir aradayız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri ile çalıştayı yürütmekteyiz. Biz ilk olarak Şanlıurfa’da bu proje kapsamında bu ürünlerin işlenmesi, için bir tesis kurduk. Bu tesiste, hem uçucu hem de sabit yağlarını çıkarıyoruz. Çıkardığımız ürünlerde de nihai ürüne dönüştürme, yani sabun, kozmetik sektöründe ve kolonya yapımında kullanıyoruz. Bunları uygulamalı ve teorik olarak da çiftçilerimize eğitmenler eşliğinde, üniversite öğrencilerine aktarıyoruz. Burada büyük bir potansiyel var. GAP bölgesinde büyük bir potansiyel var çünkü bitkilerimizin büyük bir çoğunluğu doğada zaten mevcut. Adaçayı, kekik zaten anavatanı safranın burasıdır. Biz zaten bunlar yaygınlaştırmak yetiştiriciliği hakkında çiftçimizi aydınlatmak ve bunları nihai ürüne dönüşmesinde bütün zincirleri birleştirerek daha ileri kademeye onları ulaştırmak hedefindeyiz” ifadelerini kullandı.

GAPTAEM Müdürü Zeyni Aktaş, Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Çakmaklı, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hançer ve Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da konuşma yaptı.

Çalıştay diğer kurum ve kuruluş yetkililerinin çeşitli sunumları ile devam ediyor.