DOLAR
35,4595
EURO
36,5267
ALTIN
3.068,73
BIST
9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
7°C
Ankara
7°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
6°C
Cuma Az Bulutlu
4°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Açık
9°C

“Sorumluluğumuz var, yetkimiz yok”

ALTIN EMLAK GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA HAKAN ÖZELMACIKLI

“Sorumluluğumuz var, yetkimiz yok”
08.07.2021
A+
A-

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yetki belgesi almış olan emlak işletmelerinin sorumlu emlak danışmanlarına tapu sicili ve belediyeler gibi kurumlar ile erişimler sağlanmalı” dedi.

Taşınmaz ticareti kapsamında yetki belgesi almış olan on binlerce emlak işletmesi bilgi ve belge erişimi konusunda sıkıntılar yaşıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Pazarlamasına aracılık ettiğimiz taşınmazlarla ilgili inceleme ve araştırmalar yapmak, rayiç satış ile vergi değeri araştırmaları yapmak, ilgili kurumlardan bilgi ve belge temin edebilmek bizlerin taşınmaz ticaretine konu hizmetleri arasında yer alıyor. Lakin bu konuda emlak işletmeleri olarak büyük zorluklarla karşılaşıyoruz” dedi.

“Veri ihtiyaçlarımız karşılanmalı”

Emlak işletmelerinin yanıltıcı bilgi vermeme sorumlulukları varken birçok veriye ulaşamadıklarını ifade eden Özelmacıklı, “Ülkemizde İmar Barışı kapsamında 133 bin 64 yapı için Yapı Kayıt Belgesi, 760 bin 158 bağımsız bölüm için Riskli Yapı Tespiti yapılmış. Lakin biz bu yapıların bile hangi yapılar olduğu bilgisine ulaşamıyoruz. Yetkilendirme sözleşmesi kapsamında taşınmazın tapu kaydı bilgilerinin incelenmesi, üzerinde herhangi bir takyidat olup olmadığı konularında değerleme firmalarında olduğu gibi online entegrasyonlara ihtiyacımız var. Belediyelerden ruhsat, iskan gibi belgelere erişerek müşterilere doğru bilgileri vermek istiyoruz. Lakin her aşamada zorluklarla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Entegrasyon sağlanmalı”

Taşınmaz alım – satımının güvenilir hale getirilmesi için emlak işletmelerinin çok önemli rolü olduğunu belirten Özelmacıklı, “Yetki belgesi almış olan emlak işletmelerinin sorumlu emlak danışmanlarına tapu sicili ve belediyeler gibi kurumlar ile erişimler sağlanmalı. Örneğin bir taşınmazın rayiç bedelinin ne olduğunu biz de kolaylıkla öğrenebilmeliyiz. Ya da vergi borcu olup olmadığını sorgulayabilmeliyiz. Bu tüm sistemlere erişim imkanımızın olması aracılık işlemlerimizi daha güvenilir hale getirecektir. Bu konuda görev Ticaret Bakanlığına düşüyor” dedi.