DOLAR
35,4226
EURO
36,3212
ALTIN
3.063,15
BIST
9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
8°C
Ankara
8°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Hafif Yağmurlu
7°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
7°C

İstanbul’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesinde

İSTANBUL’DA EDİRNEKAPI NECATİBEY MEZARLIĞI’NDA BULUNAN OSMANLI MEZARLARI GÖRENLERİN İÇİNİ ACITIYOR. OSMANLI DEVLETİ İÇİN ALİM, KAZASKER, ŞEYHÜLİSLAM YETİŞTİREN DÜRRİZADELER VE PAŞMAKÇIZADE AİLELERİN DE BULUNDUĞU MEZARLIK YERLERİ YIKILIP TALAN EDİLMİŞ. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BAKIM SORUMLULUĞUNDA OLAN ALAN İÇİN ARAŞTIRMACI YAZAR HALİD DEVELİOĞLU BİR AN ÖNCE RESTORE EDİLME İŞLEMLERİNİN YAPILMASI GEREKTİĞİNİ İFADE ETTİ. RESTORE İŞLEMLERİ İÇİN VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE BİRLİKTE HAREKET EDİLİP ÇIKARTILAN PLANLARIN KORUMA KURULUNA GÖNDERİLMESİNİ VE ONAY ALINMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI.

İstanbul’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesinde
28.12.2021
A+
A-

Osmanlı Devleti için çok sayıda alim, kazasker, Şeyhülislam yetiştiren Dürrizadeler ve Paşmakçızade ailelerinin İstanbul Edirnekapı’daki tarihi kabristanları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Defineciler tarafından talan edilen kabristanlıkta durum içler acısı. Kabristanda incelemelerde bulunan Araştırmacı Yazar Halid Develioğlu, “Belki 50 yıl sonra bu mezar taşları yok olup gidecek bizde tarihimizi kaybedeceğiz” dedi.

İstanbul’da Edirnekapı Necatibey Mezarlığı’nda bulunan Osmanlı mezarları görenlerin içini acıtıyor. Osmanlı Devleti için alim, kazasker, Şeyhülislam yetiştiren Dürrizadeler ve Paşmakçızade ailelerin de bulunduğu mezarlık yerleri yıkılıp talan edilmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bakım sorumluluğunda olan alan için Araştırmacı Yazar Halid Develioğlu bir an önce restore edilme işlemlerinin yapılması gerektiğini ifade etti. Restore işlemleri için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte hareket edilip çıkartılan planların koruma kuruluna gönderilmesini ve onay alınması gerektiğini vurguladı.

“Mezarlıklar defineciler tarafından harap olmuştur”

Edirnekapı Necatibey Mezarlığı’na gelip hasar gören Osmanlı mezarlarını inceleyen Araştırmacı Yazar Halid Develioğlu, “Burası Osmanlı Devleti’nin en eski mezarlıklarından birisidir. Bu mezarlıkta dönemin alimleri, şeyhleri, hattatları ve şeyhülislamları bulunuyor. Burada Osmanlı Devleti için önemli Dürrizadeler ve Paşmakçızade olarak bilinen ailelerin kabirleri vardır. Bu aileler Osmanlı devleti için alim, kaz asker ve şeyhülislamları yetiştiriyor. Burada Osmanlı Devletine çok önemli katkı sunmuş kişilerin kabirleri vardır. Ne yazık ki bu mezarlıklar defineciler tarafından, bazen de doğal şartlar ile harap olmuştur. Mezar taşları kazılmış yerle bir edilmiştir. Bakımsızlıktan dolayı mezar taşların yeri değişmiş yazılar okunamaz hale gelmiştir. Belki 50 yıl sonra bu mezar taşları yok olup gidecek bizde tarihimizi kaybedeceğiz” ifadelerini kullandı.

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bakım sorumluluğunda”

Bazı araştırmacılar kayıt için mezar taşları işaretleyerek zarar verdikleri ifade eden Develioğlu, “Ancak o mezar taşlarına zarar vermişler. Burası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bakım sorumluluğunda. Burada Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte belediyenin bir anlaşma protokolü var. İBB buranın tüm planını çıkartıp koruma kuruluna sunması gerekiyor. Kurul onay verdikten sonra buradaki mezar taşları tek tek yerlerine dikip kumlama işlemleri yapılması gerekiyor. Ecdadımıza nasıl sahip çıkamadığımızın bir göstergesidir. Orada bir çok alim var. Burası bir kültür varlığıdır, ancak biz o mezar taşlarını alıp duvar taşı olarak kullanmışız” diye konuştu.