DOLAR
35,3403
EURO
36,4684
ALTIN
3.020,47
BIST
9.890,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
10°C
Ankara
10°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
8°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
9°C

Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO’lu müzik şehri Kırşehir’de ‘Müzik Durakları’ oluşturuldu

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK UNESCO’LU MÜZİK ŞEHRİ KIRŞEHİR’DE ‘MÜZİK DURAKLARI’

Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO’lu müzik şehri Kırşehir’de ‘Müzik Durakları’ oluşturuldu
29.08.2021
A+
A-

Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ın temsil ettiği ’Abdal’ kültüründen gelen sanatçılarıyla bilinen ve müzik alanında UNESCO Şehirler Ağı’na dahil olan Kırşehir’de, belediye ‘Müzik Durakları’nı faaliyete geçirdi.

Selçuklular döneminden kalan tarihi eserleri ile açık hava müzesi gibi olan şehirde Cumhuriyet Tarihinin ilk külliye projesi ‘Ahi Külliyesi’ de tarihi dokunun korunmasına olanak sağlıyor. Kaplıca tedavisi imkanlarıyla ön plana çıkan Kırşehir, UNESCO Müzik Şehirleri Ağına girmesi sonrasında da değişime uğradı. Şehirde belediye sokak sanatçıları için şehrin meydanı ve kalabalık caddeler üzerinde müzik durakları oluşturdu.

“Saz ve kemanın aynı anda senkronize kullanıldığı il Kırşehir”

Sokak sanatçılarını yeni bölgelerinde ziyaret eden Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu, Kırşehir’in Anadolu Abdal Geleneği şehri olduğunu söyledi. Ekicioğlu, “Bağlama, davul, keman bu tür enstrümanları şehirde değişik yerlere yerleştirdik. Sokak müziği icra eden gençleri belediyemizce yapılan müzik duraklarında halkla buluşturuyoruz. Bozkır’ın müziğini Anadolu’nun kültürünü son kuşak olan Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Çekiş Ali ve Hacı Taşanları uluslararası alanda dünyaya tanıtıyoruz. Türkiye’de, saz ve kemanın uyumlu çalındığı il Kırşehir. Başka hiçbir yerde de saz ve keman uyum sağlamaz. Bu ise Kırşehir’de, gelenekten gelen bir kültür. Düğünlerimizde davulla misafir karşılanır, saz ve kemanla da muhabbet devam eder. Kültürümüzün de ana temasını oluşturur” dedi.

CHP Milletvekili Metin İlhan ise yapılan müzik duraklarının şehirde beğeni ile karşılandığını, en büyük değer Neşet Ertaş’ın kültürünü de Türkiye’de yaymak için ellerinden gelen her türlü çalışmayı yaptıklarını belirtti. Sokak Sanatçısı Ufuk Tufan Doğan, belediyeye teşekkür ederek şehirde müzik duraklarının ihtiyaç olduğunu söyledi. Saz, davul ve keman duraklarının iyi olduğunu aktaran klarnet ustası Yunus Günüç ise sokak sanatçılarının müzik duraklarında sanatlarını icra edeceklerini ifade etti.

Faruk Güven adlı vatandaş ise Kırşehir’e müzik duraklarının yakıştığını aktardı.